Minggu Pertama di Medicine

First week saya kat medicine, saya agak blur. Saya still try untuk adapt dengan environment baru, patients yang baru dan kerja yang makin giler, not to mention hectic schdule sebab siap ada oncall.

First day tak rasa sangat sebab class semua dekat MSU lagi. Second day baru kitaorang gi hospital. At first, saya blur, tak tau nak wat apa. Even Dr Maghdi suruh bagi ikut cubicle, semua orang still clerking patient secara brjemaah. Tak mampu nak clrking sorang-sorang especially first day. Bak kata wonderpets, "apa yang penting? KERJASAM
!" Disebabkan kerjasama dengan, kitaorang dapat clerk few cases.

Second day kat hospital pun lebih kurang sama. Dr Jalal & Dr Maghdi sealu pesan, "makes friends with the doctors". Menyahut seruan itu, saya start la sengih-sengih macam kambing busuk & tegur HO and nurses yang nampka baik sikit. Tapi tak sangat pun.

By third day kat hospital, group saya kena gi clinic. Saya, Syu & Amal, orang yang paling awal datang. So kitaorang kena gi jumpa specialist dulu & terus masuk bilik consultation. Disebabkan kitaorang paling awal, kitaorang dapat pilih dulu nak masuk bilik mana. Saya masuk bilik Dr Teoh. Dr tu sangat best, semangat dia ajar. Hari tu banyak case CVS, tapi untuk 3rd year, kitaorang tak cover CVS, so saya agak blur bila dr cakap pasal heart block, IHD, murmurs dan ntah apa lagi la. Bila masuk ward petang tu, jumpa balik Dr Teoh, dia tegur & siap tunjuk ECG untuk complete heart block lagi. Ada gak doctors kat ward kat ward tu saya jumpa waktu kat clinic, so memang seronok la bila saya dah start kawan-kawan ngan doctors kat situ. Malam tu saya kena oncall, so saya stay kat situ sampai pukul 11 malam. Malam lagi best, sebab nurses & HO lagi ramah, sangat-sangat helpful la.


Esok rutin saya start balik, hopefully it will be much better. :)


P/s: Kalau dapat tengok patient collapsed mesti lagi best.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 comments: