Elective Posting

Hari ni, 30 Julai 2012, dengan jayanya, saya start posting elective saya di Hospital Sungai Buloh bersama-sama Yana & Kak Tika. Kami posting kat medical department. Bila kat sana, terjumpa Afiq & Izzati. Diaorang pun buat elective kat department yang sama. So, jadilah kami geng yang AWESOME!

Hari pertama adalah hari menestablish rapport dengan staffs kat sana & objective kami tercapai. Staffs kat medical department kat sana semuanya baik. Ward kat sana jauh modern dari HTAR. Memang bertuah sipa kerja atau admit kat sana sebab ward dia ada accond, tak panas. Kami siap berperluang berjumpa dengan HOD medical, Dr Chris Lim. Kami sungguh berjaya untuk first day sebab kami dah berjaya membuat tour seluruh department. Bila objective tercapai, kami pun memulangkan diri kerumah dengan jayanya :D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Elective

Isnin ni start elective kat Hospital Sungai Buloh. Tak sabar tapi rasa takut pun ada. Nasib baik ada Yana & Kak Tika. Tak sabar nak main doktor-doktor ;D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

10 Years of Friendship




It's been 10 years of friendship.
Hopefully it will be another 10 or may be 20 years or more than that of us together.
Thank you Allah for this <3

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Ultraman Kembali!! Oh Tidak, Hanya Ain Yang Kembali.

Dah lama saya tak check blog ni. Tulis entry baru lgi la tak. Baca blog orang pun tak sempat. Ni semua gara-gara busy dengan medicine & ultimate. Malam ni tiba-tiba rasa nak check blog ni sebab sekarang ni tak de kerja, duduk kat rumah tunggu orang panggil untuk elective. Insyallah, nanti saya post pasal apa yang jadi pada hidup saya untuk beberapa bulan ni. korang tahan la baca *pada sesiapa yang nak baca*. Bye,bye for now :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Friends


Friends with all,
Close to some,
Trust a few.




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Cerita Di Medical

Khamis, 12 April 2012

Pengalaman paling berharga bagi saya bila dapat tolong doctors resuscitated patient yang collapsed. Mula-mula ingat nak tengok je sebab tak rasa yang doctors akan bagi kebenaran untuk tolong dalam keadaan yang kelam-kabut tu, tapi sebaliknya. Doctors mintak kitaorang untuk dieorang wat chest compression kat patient& tekan "bekas udara tu" (saya tak tau orang panggil benda tu apa). Tetiba rasa macam doctor betul sebab kena panjat katil patient untuk wat chest compression tu. Berbaloi saya, Amal, Syu & Kak Pinat stay untuk oncall petang tu. Tapi sayang, kami tak dapat selamtkan patient tu.

Next time, mintak-mintak ada case patient collapsed lagi, so boleh la kitorang belajar lagi. Than you so much to Dr Laili, Dr Sophia & Dr Farhana sebab bagi kami wat resuscitation. :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Minggu Pertama di Medicine

First week saya kat medicine, saya agak blur. Saya still try untuk adapt dengan environment baru, patients yang baru dan kerja yang makin giler, not to mention hectic schdule sebab siap ada oncall.

First day tak rasa sangat sebab class semua dekat MSU lagi. Second day baru kitaorang gi hospital. At first, saya blur, tak tau nak wat apa. Even Dr Maghdi suruh bagi ikut cubicle, semua orang still clerking patient secara brjemaah. Tak mampu nak clrking sorang-sorang especially first day. Bak kata wonderpets, "apa yang penting? KERJASAM
!" Disebabkan kerjasama dengan, kitaorang dapat clerk few cases.

Second day kat hospital pun lebih kurang sama. Dr Jalal & Dr Maghdi sealu pesan, "makes friends with the doctors". Menyahut seruan itu, saya start la sengih-sengih macam kambing busuk & tegur HO and nurses yang nampka baik sikit. Tapi tak sangat pun.

By third day kat hospital, group saya kena gi clinic. Saya, Syu & Amal, orang yang paling awal datang. So kitaorang kena gi jumpa specialist dulu & terus masuk bilik consultation. Disebabkan kitaorang paling awal, kitaorang dapat pilih dulu nak masuk bilik mana. Saya masuk bilik Dr Teoh. Dr tu sangat best, semangat dia ajar. Hari tu banyak case CVS, tapi untuk 3rd year, kitaorang tak cover CVS, so saya agak blur bila dr cakap pasal heart block, IHD, murmurs dan ntah apa lagi la. Bila masuk ward petang tu, jumpa balik Dr Teoh, dia tegur & siap tunjuk ECG untuk complete heart block lagi. Ada gak doctors kat ward kat ward tu saya jumpa waktu kat clinic, so memang seronok la bila saya dah start kawan-kawan ngan doctors kat situ. Malam tu saya kena oncall, so saya stay kat situ sampai pukul 11 malam. Malam lagi best, sebab nurses & HO lagi ramah, sangat-sangat helpful la.


Esok rutin saya start balik, hopefully it will be much better. :)


P/s: Kalau dapat tengok patient collapsed mesti lagi best.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Clinical Exam Psychiatry & Primary Care

Alhamdullillah, clinical exam untuk psychiatry & primary care dah habis. Minggu lepas lagi dah habis tapi saya baru nak post pasal exam ni sebab baru ada mood nak cerita pasal exam. Basically, dua-dua exam tu evaluate cara kita dealing dengan patient, especially exam psychiatry. Cuak giler bila examiner tengok kita clerking patient. Dah la bukan sebarang examiner, dieorang tu semuanyer specialists. Lepas exam tu, rasa macam mati hidup balik,huhu...

Untuk Psychiatry, saya kena clerking seorang simulator patient ni. Patient ni abang kat clinic, tengok muka dia pun saya dah nak gelak, inikan lak nak kena clerking dia. Nasib baik saya dapat tunjukkan empathy saya cuba saya nervous gila babeng sebab semua orang pandang saya, terasa macam "center of attention", glamer kejap I uolllss. Hahaha. Comment saya dapat adalah, "You are more anxious than the patient". Mana tak anxious,semua orang pandang saya clerking. Datin & Dr Khatijah perhatikan saya macam nak makan saya, semua gerak-geri saya dieorang perhatikan termasuklah tuisan buruk saya atas kertas clerking tu. Perasaan tu hanya Tuhan yang tau, saya terasa macam nak lari nyorok bawah meja waktu tu, takut giler.

Untuk primary care lak, ada 2 station yang saya kena gi.First station saya adalah saya kena clerking & bgi consultation kat patient yang hyperlipidemia. First mistake saya buat adalah saya bagi salam. Saya tak alert patient tu non-muslim sebab saya baca profile dia En Amir, so saya terus je la bagi salam, sekali tengok non-muslim rupanya, failed betul sebab tak alert. Consultation saya tak berjalan lancar sebab saya blur giler nak cakap pasal apa, semua range untuk HDL,LDL, cholesterol level lupa. Teruk giler. Then second station saya adalah perform & explain cara guna peak flow meter kat patient. Patient tu nice sangat, I like her. Kat situ lagi best sebab selama ni belajar cara pakai je, cara nak intepret result tak pernah belajar lak. Habis merapu saya waktu explain kat patient, semua pakai general knowledge & common sense je. ada 1 chart tu saya langsung tak reti nak intterpret, pandang lama pun, idea tak datang-datang. Giler betul.

One thing saya belajar waktu exam psychiatry & primary care adalah, communication skills sangat penting, kalau tak tau sekali pun, cuba untuk tahu dan just be honest. Yang penting, hormat patient kita. Walaupun exam hanyalah 15 minutes, but it was the longest 15 minutes in my life. Hopefully saya pass la exam untuk posting ni, saya tak nak repeat sebab penat la nk repeat exam. Ya Allah, passkan la saya & kawan-kawan yang lain untuk exam ni, Amin. :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Kawan

Jangan berkawan kalau hanya berkawan untuk kepentingan diri sendiri.
Jangan berkawan kalau hanya untuk kesenangan sendiri.
Jangan berkawan kalau tidak sudi berkorban.
Jangan berkawan kalau tidak sudi bersusah bersama-sama.
Yang penting, JANGAN BERKAWAN KALAU TIDAK IKLAS.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Happy Leap Day :)




*ok, gambar tak de kena mengena dengan tajuk*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

No Idea What The Title Should Be

Hello,

Lama giler tak update blog ni, dh hampir sebulan tak update. Sejak posting kat primary care, saya busy sangat-sangat. Setiap hari schedule saya penuh, from 8am till 5pm or 6pm or even 7pm. Minggu ni mingu last saya kat primary care, so jadual minggi ni sangat hectic, tension sangat sampai rasa macam nak lari balik duk rumah. Alhamdulillah semuanya dah berakhir, cuma tinggal cwu & report untuk disiapkan *sebenarnya tunggu untuk dibuat sebab lansung dah start buat lagi*

Lepas ni saya posting kat psychiatric lak. Even, esok dah ada class untuk psychiatric. Briefing untuk posting barupun belum ada, tapi class dah nak start. Hopefully everything will be ok, so saya tak stress, kan tak pasal-pasal saya kena masuk kt psychiatric as patient lak!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Holiday

Had a great family trip. Love them so much,muahhh.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

1 February 2012

Today is the first day of February, the month of love. Tarikh pun cantik kalau ditulis 1.2.12. Hehe..

Today is a a great tiring day for me. My rotation for today is lab and pharmacy. I learned a lot and experienced few new things.

First rotation untuk hari ni adalah lab. Saya belajar macam mana FBC, urine FEME dan urine glucose and albumin dianalyze. Saya siap perform lagi. I'm so excited bila dpt performed sebab at least log book tu ada bertanda kat bahagian performed tu. Plus, the staffs there are so nice. Kak Siti & kak Nali sudi layan dan ajar kami, TYSM kakak-kakak, maaf sebab tertinggal untuk isi result patient tadi. Ok, I started to like lab now. :D

Second rotation is pharmacy. Feels like I'm doing my shopping there. Dengan kertas yang ade list prescriptions & bakul sebuah, kami kena pusing-pusing pharmacy tu untuk cari ubat ikut list tu, tak ke rasa macam gi shopping? Kertas presciption sebagai shopping list & ubat-ubat tu sebagai barang yang dibeli, tinggal tak kena bayar je. Hehe. Tapi sempat duduk kat situ sekejap je sebab nak kena gi IMS untuk bersihkan tempat tu. Kalau lama lagi kat sana, mesti lagi best. =.=

Ok, itu cerita saya untuk hari ni. Hope u guys also have great day. If not, it's ok, tomorrow still there, perhaps tomorrow will be a better day for you.

Cheers :)



P/s: Al-fatihah untuk arwah Pak Do yang meninggal petang semalam :(

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Sehalus Garis Perbezaan

1 sem je lagi,0.01 je lagi, tapi tu la halusnya garis perbezaan berjaya atau tidak.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Saya Suka Exam

Alhamdulillah, theory exam untuk posting O&G dan Paeds dah habis. Overall, ok la exam tu, tak senang tapi tak susah giler. Ada banyak soalan yang saya tak tahu especially soalan pasal anatomy dan infectious disease sebab saya tak suka 2 benda ni. Somehow, saya suka ambik exam theory ni. Memang pecah kepla otak. Mula-mula saya ingat saya tak kan survive sebab ada 6 papers yang kena ambik back-to-back dalam sehari tu *sebenarnya in between ada la break kejap*, tapi somehow saya suka exam theory ni. Ilmu waktu kat BMS dulu pun aak berguna untuk saya waktu jawab exam hari tu. Harap saya tak fail untuk theory ni.

26hb ni lak saya ada long case untuk Paeds. Hopefully history taking saya ok sebab itu je kekuatan saya. Nak harap kat physical exam dan soalan yang tak tahu apa yang dia akan tanya memang susah la. So, hopefully saya & yang lain-lain dapat jawab untuk long case nanti.


Cheers :D


p/s:Arep, kalau ko baca ni, mana ko menghilang huh?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Exam Pertama Sebagai Student MBBS

Hari khamis ni saya akan hadapi first theory exam saya sebagai student MBBS. Saya akan ambik exam untuk posting O&G dan Paed. Jadual exam tu memang menguji tahap minda saya ke tahap yang paling max sebab gap between each papers hanyala 20-30 minutes. Mampus saya. Janganlah saya terjawab jawapan unutk O&G dalam Paed dan Paed dalam O&G dah la.huhu

Untuk semua kawan-kawan saya yang akan ambik exam sama-sama ngan saya, saya ni wish korang GOOD LUCK & ALL THE BEST. Insyallah kita semua akan pass :)


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Yeah, Yeah, Saya Dah Grad!!!

As the tittle said, yeahhhhhhhh, saya dah officially grad. Penat saya tunggu nak ada convocation sendiri, and finally impian saya tercapai Y___Y

Hopefully, 3 tahun lagi saya akan grad sekali lagi, kali ni sebagai MBBS holder lak :D


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

New Year

Celebrating new year in Singapore was superb awesome. Wish to be there again. ;)

I guess it's not too late for me to wish everyone Happy Belated New Year, May 2011 be your prosperous year. Cheers :)



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Cepatlah Sembuh

Waktu pickup last week, ankle saya terseliuh sebab terkena sepakan Aru. Sampai sekarang bengkak dia masih tak kurang. Mungkin sebab saya banyak jalan,so bengkak dia tak surut-surut. Tapi bosan giler bila tak boleh bergerak sangat sebab saya suka bergerak kesana-sini, saya suka jalan laju-laju dan saya tak boleh duduk diam. Saya tambah tension sebab Ahad ni saya ada konvo dan saya tak nak gi konvo dengan jalan terhenjut-henjut, tak comel langsung ok.

Wahai ankle ku sayang, cepatlah sembuh, saya perlukan perkhidmatan anda sepenuhnya terutamanya hari ahad ni. Cepat sembuh yer sayang, love.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments