Dulu Lain, Sekarang Lain

MBBS buatkan saya makin berubah. Mesti ada je benda yang saya tak pua hati, saya tak suka, then saya akan complain. Orang paling utama yang terpaksa dengar saya complain adalah Kak Tika dan abah.

Sekarangg dah tak macam dulu. Lain sangat sekarang ni. Saya rindu waktu saya kat BMS dulu.

Dulu tak de orang yang sangat-sangat selfish. Kitaorang semua bersatu-padu, semua friendly je.

Kami mungkin tak pandai dan tak hebat, tapi kami tahu untuk hormat orang lain, kami tahu untuk berkerjasa-sama untuk kepentingan semua dan yang penting kami tahu untuk bersuka-ria walaupun banyak halangan perlu ditempuhi.

Walau besar mana masalah sekalipun, kami tak complain, kami buat apa yang penting dan biarkan benda yang remeh-temeh tu sendiri.

Dulu, setiap hari saya pasti gelak besar ngan kawan-kawan saya, saya jarang sakit hati, saya selalu positif untuk hadapai dugaan. Tapi sekarang tak. Selalu anda perkara yang saya rasa lansung tak makes sense, yang buatkan saya rasa nak marah.

Pagi tadi sebelum balik Shah Alam, mak pesan "Ain, jangan marah-marah selalu, banyak lagi benda Ain nak tempuh".

Selama 21 tahun saya hidup, ni first time mak pesan suruh saya jangan marah-marah. Tertusuk jiwa bila dengar mak cakap macam tu. Saya terpikir mungkin mak cakap macam tu sebab setiap kali abah datang ambik, mesti ade je benda yang saya akan complaint kat dia pasal hidup saya kat sini.

Pemarah adalah bukan sifat saya. Saya selalu boleh tolerate dengan orang-orang yang bagi masalah pada saya. Paling kurang saya akan buat bodoh dengan dieorang.

Tapi sekarang tak. Saya tak boleh tolerate dengan mereka. Ada certain peoples yang saya boleh go along with, tapi ada yang langsung saya tak boleh kawan sebab langsung tak sekepala ngan saya.

Ni bukan saya.

Saya penat complaint, saya penat pendam perasaan, saya penat untuk duduk dalam negative energy orang lain.

Saya perlukan kawan-kawan saya untuk bagi energy positive pada saya, untuk ceriakan hidup saya. Rindu dieorang sangat-sangat. :`(

Saya patut stop semua ni dan jadi balik diri saya. Allah tak kan letak saya dalam situation ni tanpa sebab. Semoga saya sabr untuk hadapi semua ni, amin.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Last Week 0f 2011

Lets start our last week of 2011 with a big smile. Hope you guys will have a great week !!


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Makin Lama Makin Hearlthess

Hari ni saya dan Syu gi bilik procedure kat clinic Paed. Kat situ kami boleh tengok doc ambik darah patients. Memandangkan patients adalah budak-budak, so kitaorang kena tolong doc untuk pegang patients. First patient untuk pagi tadi adalah budak umur 3 tahun camtu. Kuat giler budak tu menjerit, bingit habis telinga kitaorang. Mula-mula kesian gak la tengok budak tu menjerit-jerit sebab nak kena ambik darah, tapi bila budak tu asyik mejerit & meronta-ronta nak bangun, buatkan saya geram lak. Habis sakit bahu saya tahan kaki budak tu. Mula-mula memang lembut la saya pegang, tapi bila makin kuat budak tu meronta, makin kuat la saya terpaksa tahan. Bila dah makin lama, saya jadi makin tak de perasaan bila budak-budak tu menangis sebab ambik darah tu lagi penting dari melayan budak tu menangis. I guess, makin lama saya jadi makin heartless, I don't know whether it's a good thing or not. Tapi kalay saya ada perasaan kesian, memang tak jalan la kerja kan? *tolong la katakan statement saya ni betul* huhu

Walaupun apa pun saya akan jadi nanti, walaupun orang cakap saya kejam, walaupun orang cakap saya kasar, saya tetap harap saya dapat buat kerja saya dengan baik, supaya patients saya tak suffer dab saya dapat treat disease dieorang. :D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Terasa Bodoh

Sejak masuk paeds, tak de satu benda pun saya betul-betul belajar sampai boleh terawal kat mulut macam tu je. Tension bila dah 3 minngu kat Paeds tapi langsung tak de belajar pape lagi. Yes, we got class on history taking and anemia and also common lecture on electrolyte disturbance, tapi to be honest saya tak belajar pape. Sekarang memang saya rasa bodoh giler. So, I think I should start studying something. Wish me luck :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

First Day Kat Paediatric

First day kat Paed was quite good. Tak de banyak benda menarik tapi agak seronok. Tak banyak benda boleh buat sebab tak tahu sangat macam mana nk clerking Paed's patients dan wat PE kat dieorang. Patients pun tak ramai, so tak da la banyak benda menarik.

Ward Paed macam nursery, bising dengan suara budak-budak, ada yang nangis,ada yang gelak sebab seronok main, macam-macam. Hari ni saya seronok sebab saya dapat jumpa dua orang budak yang saya betul-betul dapat main ngan dieorang. Sorang tu baby lagi, nama dia Aqil, comel sangat Aqil tu & sorang lagi budak umur 8 tahun, Najmi. Najmi tu memang aktif, mulut pun banyak. Bila layan Najmi, rasa macam layan 3 stooges saya waktu dieorg budak-budak dulu. Seronok hari ni dapat main ngan budak-budak.

I started to love Paed because of the kids kat sana, tapi takut nak buat physical exam kat dieorang sebab takut dieorg tetiba menjerit tak nak. Lepas ni nak balik practice PE kat Bambam sayang la.Hahaha :D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Kenalan, Kawan, Sahabat.

Kenalan, kawan dan sahabat, perkataan yang secara dasarnya membawa maksudnya yang sama tapi hakikatnya ia berbeza.

Dari kenalan boleh bertukar menjadi kawan, seterusnya menjadi sahabat. Dari sahabat mungkin boleh bertukar menjadi kenalan. Dari kenalan mungkin boleh manjadi kawan dan seterusnya menjadi teman sehidup semati yang diikat dengan akad nikah ;D

Kita tak kan pernah tahu apa yang bakal terjadi pada hubungan kita dengan rakan-rakan sekeliling kita. Kita mungkin akan bersahabat baik dengan mereka pada hari ini, tapi esok kita akan bergaduh dan tak akan bertegur sapa. Semuanya terletak pada keiklasan masing-masing dalam berkawan.

Bagi saya,

Kenalan adalah rakan-rakan yang kita hanya kenali mereka secara superficial, kita bertegur sapa bila berjumpa, tetapi kita tidak menghabiskan masa kita dengan mereka.

Kawan adalah rakan-rakan yang kita kenali secara lebih dekat, kita mungkin tahu kisah hidup mereka, kenal keluarga mereka, kita habiskan masa kita bersuka-ria bersama mereka, tapi masih ada batasan antara kita dan mereka. Kawan tidak akan pernah lihat kita sedih, tidak akan tahu rahsia kita dan mereka bukan tempat kita luahkan perasaan saya yang sebenar.

Sahabat adalah orang yang bersama kita waktu susah dan senang, bersama-sama kita membuat benda gila, bersama-sama kita sewaktu kita menghadapi kesulitan, tempat kita meluahkan perasaan dan tempat kita meminta pendapat. Sahabat adalah rakan sejati kita, rakan yang kita boleh kata apa sahaja tanpa perlu berselindung, rakan yang akan berterus-terang dengan kita, rakan yang akan memaafkan kita tanpa menyimpan sebarang perasaan hasad dengki, rakan yang akan gembira bila kita gembira dan sedih bila kita bersedih. Itulah sahabat yang sebenar.

Saya bersyukur saya dikurniakan ramai kawan-kawan yang sangat meyeronokan dan yang lebih penting saya dikurniakan sahabat yang boleh saya percaya. Kepada semua kawan-kawan saya, terima kasih sebab anda semua telah membuatkan hidup saya lebih ceria dan memberi pengalaman yang menarik buat saya <3






Cheers :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

10 Things I Learned At O&G

1) Be humble and nice to everyone
2) Make friends with everyone including the patients
3) Once you wear you white coat, you must act like a doctor
4) Privacy is important, don't share your patient's personal with others especially sensitive cases
5) HOs usually be their true self when they are with students
6) Ward rounds are fun, especially when you can answers questions from MO or specialist
7) When specialist scolds the HOs, you also involve *if you were there*
8) Your eyes & ears are main tools for learning. You can learn a lot of things just by observing.
9) "Mean what you say and say what you mean" Dr Farouk
10) Love everything that you are doing, enjoy every moments of it & you definitively going to have fun.


Cheers :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments