Kisah Kami di Hospital

Setelah sekian lama,baru hari ni ktorg gi hospital blk. Kali ni Dr Ammar yg jd co-ordinator ktorg. Kami dh siap dibahagikan kepada kumpulan dan setiap kumpulan ade waktu dan department masing-masing. Waktu utk kumpulan sy adlh pd sebelah petang, dr pkul 2-4pm dan department kmi adlh Medicine. Kumpulan sy ada Sheila, Shanu, Naina, Ghah, Zakiah, Mimi dan sy.

Sebelum ktorg start observation, Dr Ammar bg taklimat dulu. Taklimat apa blh buat dan apa tak boleh buat waktu kt dlm ward. Lps taklimat, ktorg gi la ke ward Medicine kt tgkt 7. Lama gak ktorg berdiri kt dpn ward tggu Dr Ammar sbb takut nk msuk sndiri ke ward tu. Bila Dr Ammar dtg, dia bwk la ktorgg msuk dan knlkn ktorg kt Docs kt ward tu dan juga kt sorang lecturer nursing MSU yg kebetulan ade kt ward tu sbb tgh assess student nursing dia. Start la waktu-waktu kmi perasan mcm doc sebenar. Mula-mula kmi observed student nursing tu wat dressing utk diabetic patient, then ktorg follow sorang doc ( rsenye dia adlh HO ) ni melawat patients dia. Kebetulan ade seorg patient kena wat PD, so kmi observed la doctors wat procedure tu. Lama lak procedure tu sbb PD yg pertama tak jadi. Doctors yg wat procedure ni pun sumenya baik sbb dieorg sudi terangkn kmi psl procedure tu and indicationnyer. So, kmi ambik case patients ni utk case presentation ktorg.

Wlaupun seronok observing patient and bace fail cases, tp ade bnda tak menarik utk sy. Pertama, ward tu sgt panas dan cramping, smpai ade extra bed kt tepi. Goverment ptut tambahkn ward dan taruk aircond kt ward-ward ni, so patients lebih selesa dan doctor pun selesa utk bekerja. Sy pun hampir pengsan waktu observed procedure PD tu sbb panas sgt bila terperuk kt dlm tirai yg ditutup tu. Sy tak tau la mcm mane patients kt dlm ward mcm tu blh "survive". Klau sy, mesti mkin sakit sbb tak selesa.

Hari ni mmg sgt seronok sbb sy byk bljr bnda baru. Terima kasih Dr Ammar sbb byk tlg kmi dan tak biarkan kmi terabai kt hospital tu. Terima kasih gak kt 3 org doctors yg kt ward 7a tu sbb sudi tlg dan ajar kmi dan lecturer nursing yg tlg bg info psl ward and procedure dressing tu. Terima kasih gak kt patient sbb bnrkn kmi observed dieorg dan semoga anda suma cpt sihat dan dpt kuar dr hospital. *dh rasa cam tulis ucapan menang anugerah lak..hehehe*



#I love being in hospital, surrounded by patients, machines, doctors, nurses, medications, files and everything in it. This is one of the reason why I want to be a doctor *InsyaAllah*.#

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 comments: