Full Story of A Priceless Memory

Sblm ni saya pernah janji untuk update ttng apa jadi waktu beach pick up kt Bagan Lalang, so here I am updating what happens there while waiting for my housemate to end their UNO game *bosan bila mng terlalu awal mng dr org lain*. My story will begin the day before the pick up.

The day before the pick up:

Boleh dikatan plan untuk gi pick up dibuat last minute, I mean details sume wat last minute including who's going, khemah and foods. Ptg Jumaat tu baru ktorg jmpa and discuss utk bwk ape dan pkul bape nk gerak. Mlm tu gak baru gi beli barang & buat surat untuk balai polis sbb nk bermlm kt pantai tu.


Day 1 (16 Jun 2011):

Kmi plan untuk kumpul dlm 8.30, tp yg ada time tu hanyalah saya, Swee and our beloved mama, Jiky. Org lain lmbt sikit smpai. Pagi tu settlekan parking untuk Swee. Guard kt brunsfield sgt kedekut utk bg kebenaran tgglkn keta kt situ. So, last-last mntk tlg Sheila utk letakkan kereta Swee kt Tadisma. Pg tu gak Shoduan bru gi beli ayam ngan Jiky kt pasar, so saya, Awan, Najwa & Swee tggu la dpn Brunsfield smpai Elya trun untuk bg kunci keta ngan say hi dia kt dia. Sbb lama sgt tggu org gi pasar, kmi decide gi breakfast dlu kt Al-Ali. Kjap lps tu, shoduan & Jiky join kmi kt Al-Ali. Kmi berenam (Najwa, Swee, Awan, Shoduan , Jiky & me) je yg yg gi dulu pgi tu. Org lain including Don & friends dan Elya and her BF join mlm nanti. So, pgi tu 2 kereta je yg gi. Kmi gerak dlm pkul 11.30 lps tggu Jiky blk letak keta. Sblm smpai sana kmi singgah Balai Polis Sepang utk bg surat,but then dia ckp Bagan Lalang kt bwh Balai Polis Sungai Pelek. Waktu kt Balai Polis Sepang tu, blh lak mak cik polis tu tnya ktorg ni bdk sekolah ke? Mentang-mentang la Awan & saya nmpk muda (perasan muda jap..hehehehe :D) dan mama Jiky ktorg obviously nmpk cam cikgu (sorry mama, jgn marah *ngeee*). On the way gi Bagan Lalang, kmi snggah kt Balai Polis Sungai Pelek utk bg surat, then teruskan perjalanan ke pantai.

Smpai pantai, kmi terus pasang khemah. Shoduan lak sibuk gi basuh ayam dia (dia org yg paling semangat ngan BBQ). Ni first time saya pasang khemah sndiri tnpa tunjuk ajar org lain (ni baru kali kedua saya pasang khemah) *masuk lift, tekan sndiri*. Siap pasang khemah, kmi yg girls pergi beli lunch & boys tggu khemah. Then kmi lepak jap sementara tggu Shoduan marinate ayam utk BBQ *saya bru tau, letak coke dpt lembutkan daging ayam*. Terasa mcm camping sebenar sbb terpaksa pkai batu utk ketuk black pepper bg halus. Lps Shoduan siap marinate ayam, kmi lunch dan main monopoly & UNO smbil bersantai tggu cuaca redup sikit. Bila cuaca redup, kmi main baling-baling frisbee kt pantai smpai la Najwa msuk air sbb nk ambik disc. So then, kmi trus main frisbee dlm air. Saya, Najwa, Swee and Jiky je yg main disc dlm air smbil gelak2 (Awan & Shoduan wat hal dieorg sndiri). Mcm-mcm lawak kmi wat waktu dlm laut tu. Then Shoduan & Awan join kmi main dlm air. Plg best waktu dlm air tu bila kmi main game Shoduan yg ala-ala citer "Grows Up". Kmi kena wat bulatan, baling disc ke atas, smbil pejam mata, cover kepala dr kena disc tu and wishing yg disc tak kan kena diri sndiri. Sume org tak blh tgk disc tu jatuh mana & lari dr bulatan tu. Sakit jantung main game tu sbb disc nyaris je kena kepala sume org. Dah la disc tu sakit klau kena, so sape-sape yg bernasib baik kena disc tu mmg TERBAIK la. Hanya Shoduan & Jiky je yg malang terkena disc, org lain sume selamat dr kna disc pembunuh tu. Lps abis game tu, kmi main pick up kt pantai. Kmi main 3 on 3. Saya, Swee & Jiky dlm 1 team dan Shoduan, Awan & Najwa team satu lgi. Kmi main 10 points, tp syg team saya kalah :( . Lps game kmi smbung mandi balik, kali ni kmi borak je dlm air tu. Time tu air tgh surut, so mmg best la untuk duduk je dlm air tu smbil borak-borak dlm air tu, mcm therapy lak. Bila hari mkin gelap, dieorg suruh girls mandi dulu smntara boys cari kayu api dan siapkan tempat utk BBQ. Lps mandi, kmi lak yg tggu khemah dan dieorg gi mandi. Then kmi start bakar sementara tggu yg lain smapai.

Waktu sesi pembakaran BBQ sedang dijalankan Don sampai dgn kawan-kawan SATE dia ( Kak Sya, Abg Aie, Abg Arai & Yana). Jiky dh mmg tempah tempat khas kt dpn api tu sbb dia dh jadi pembakar setia BBQ tu. Shoduan lak still jadi chef yg susunkan ayam & sausages utk bakar. kawan-kawan Don sibuk siapakn khemah dieorg. Yang lain lak duk tgk je smntara tggu ayam & sausages tu masak. Dlm gelap tu, saya, Najwa, Swee & Yana (ajak Yana main sbb nk ice breaking ngan dia) main monopoly dgn di temani cahaya dr lantern yg Kak Sya bwk. Tp suasana kt situ tak gelap sgt pun sbb ade lmpu hiasan jalan dan org kt situ pun rmai. Rasa mcm pesta lak sbb rmai giler org camping kt tepi pantai tu. Area kmi camping lg la meriah sbb jiran kmi adlh geng-geng basikal yg sgt ramai. Dieorg siap bwk dapur gas dan goreng mknan mcm kt pasar malam lak. #Ehh, sorry iklan jap. Skang smbung citer kmi blk.# Tgh kmi syok mkn, Elya & Abg Faizul lak smapi. Don bwk jagung, so kmi smbung bakar jagung lak ( actually Jiky yg bakar sbb dia kn pembakar setia). Don & 2-3 boys gi cari kayu besar untuk buat campfire. Betapa cerdiknya Don, dia blh gi bakar jagung kt unggung api yg besar sampai hangit, then tgglkn jagung tu kt situ sbb dia nk gi cari mnum ngan kwn2 dia tu. So, saya ambik la jagung hangit tu ke Jiky yg msih lagi setia membakar walaupun mood dia dh mcm berubah sikit (dia tak ceria mcm biasa). Nasib baik Jiky lyn saya utk fixkan hasil kerja Don tu. Nasib baik la yg hangit kt 1 side je, hangit pun mostly kt kulit dia. So, kmi kupas kulit & bakar jagung tu mcm tu je. Swee, Najwa, Abg Faizul, Elya dan Awan gi jln-jln ke arah laut, tp saya decide untuk siapkan kupas kulit jagung sblm join dieorg. Kesian lak tgk Jiky yg dh berubah mood tu wat keje, so lbh baik saya siapkan keje saya even Jiky suruh saya join dieorg ( Swee & others). Lgipun tak kan nk wat keje separuh jalan, mesti la kna siapkan dulu kan?. Lps siap kupas kulit jagung tu, saya join Swee & Najwa jln-jln ke laut smbil gossip-gossip ngan dieorg. Sbb gelap, kmi blk ke khemah dan menyemak kt tmpat BBQ smbil tggu jagung bakar siap. Sedap mkn jagung bakar tu, lg sedap sbb dah lama tak mkn & mkn pun dgn kwn-kwn. Swee lak bukak spa kt situ. Dia ngan Jiky pkai mask smbil dia bufferkn kuku Jiky .

Lps Don blk dr minum, dia ngan kawan-kawan SATE dia kumpul untuk main game. Elya & Najwa gi toilet dan Abg Faizul lak gi tdo sbb dh penat drive seharian. Mula-mula sy segan nk join dieorg main sbb tak knl kwn-kwn Don tu dan Najwa & Elya lak tak de (nasib baik la Swee ada), tp pkirkn game dpt "ice breaking",so join je la. Mula-mula kmi main game superhero, then game biawak-buaya. Game-game ni mmg lawak giler. Sy gelak smpai sakit perut ( Dh lama tak gelak kuat mcm tu :DDD ). Then Elya & Najwa join kmi main game. Kali ni kmi main game pembunuh-ngan-org-kampung (klau tak silap game tu org pggl Mafia). Byk round gak kmi main game ni sbb sume org tak puas hati sbb pembunuh asyik menang. Lawak giler waktu main game ni sbb sume org snggup gamble utk buktikn dieorg bkn pembunuh. Lps tu, siap ade tmpt puaka sbb selalunyer org duk kt situ, dia adlh pembunuh. Saya main game tu smbil ngantuk-ngantuk sbb lama sgt. Mcm-mcm analisis buat untuk cari pembunuh, tp akhirnya pembunuh gak menang. Pkul 5 pgi bru ktorg msuk tdo. Boys sume tdo luar. Sy, Najwa, Elya & Swee berhimpit dlm khemah.

Day 2 ( 17 Jun 2011):

Pgi tu saya tdo-tdo ayam je sbb tak selesa. Lps Subuh saya ngan Najwa smbung tdo blk. Elya gi tdo dl keta and Swee bgn awal sbb dia pun tak selesa kena gigit nyamuk. Saya bgn dlm pkul 8 lbh. Time tu Swee, Awan, Jiky, Don and friends sume tgh breakfast. So saya terus join dieorg breakfast. Jap lps tu Najwa lak join ktorg. Lps breakfast, kmi duk lepak jap. Then, Arai, Awan, Najwa, Yana, Swee & saya gi jln ke laut smbil discover sea creatures kt situ. Bila blk pantai, tgk Don semangat ngan layang-layang dia yg tak blh naik tu ( dia jelous kowt tgk bdk-bdk tu main layang-layang). Sepanjang pgi tu, kmi hanya lepak, borak, cerita hantu, main monopoly & UNO smbil baring beramai-ramai kt situ. Don sorang je semngat nk main pick up, org lain sume prefer utk relax je. Smbil lepak, Swee bukak blk spa dia. Dia gi buffer kn kuku sume org ( semangat betul Swee kilatkn kuku org) *btw, thank you Swee for the buffering*. Bila air dh pasang, sy, Najwa, Swee, Yana, Awan, Elya & Don gi main disc dlm air lak. Kali ni kmi main sekejap je sbb dh nk kena kemas barang utk blk. Bila blk pantai, kmi terus kemas barang, bukak khemah, buang sampah dan siap-siap untuk blk. Sebelum blk, kmi singgah mkn kt tepi Balai Polis Sungai Pelek. Waktu ngah mkn tu, sempat lg main game pembunuh-ngan-org-kampung tu sbb ade org request nk main. Kmi sempat main 2 game waktu mkn tu. Habis mkn, kmi masing-masing blk sndiri tnpa konvoi. Dan di situla berakhirnya pengalaman pick up yang tak brpa nk pick up kt Bagan Lalang tu.



Notakaki: Itu adalah antara weekend yg best dlm hidup saya especially bila spend dgn kawan-kawan yg best mcm kawan-kawan frisbee sy yg mmg havoc. Sunburn yg dpt sbb berjemur mmg berbaloi compared dgn fun yg dpt kt situ. It's a good de-stress for me. Tp bg saya, hari yg plg best adlh hari pertama sbb dia lg intimate bila kmi berenam je kt situ. Apa pun, saya syg dieorg sume, muahhhhhhhhh. Thanks guys for a great moments and I love U all so much <3<3<3

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 comments: