Iklas utk teamku

SAPU atau Shah Alam Pun Ultimate adlh team sy(i will consider this as my team because its my first official team)..team ni msih baru compare ngan team2 ultimate yg lain..sy pun baru je join team ni bln 2 ari tu..tu pun sbb Aiman ajak g practice ngan dieorg..sy x mampu nk join SaTe(Sate adlh team ultimate yg plg utama kt shah alam ni) sbb player2 SaTe sgt hebat..SAPU bru 2 kali msuk tournament..first tournemant dieorg waktu UKM Open,tp utk single gender je..second tournament adalh utk INTI Open,yg tu bru mix..so,mmg la team ni sggt newbies..

ade perkara yg sy suka psl SAPU dan ade perkara sy x suka psl dieorg..kebanyakan perkara sy x suka psl SAPU sy dh citer kt entry sblm ni(Frisbee Tournament),so x perlu la sy citer lg kt sini..tp msih ade perkara sy nk comment psl team ni,dan sy akn comment tu nanti..skang sy nk citer bnda yg sy suka psl SAPU..

sy suka SAPU sbb org2 dia lbh friendly,dieorg sgt cpt hafal nama ktorg & sgt welcoming ktorg dlm team tu(waktu awal2 je la)..bdk2 team SAPU lbh kurang sebaya ngan ktorg,mostly adlh students..berbeza ngan SaTe yang ahlinye lbh tua & dh ade yg kerja(sbb tu dieorg sgt behave kowt)..team SAPU x rmai perempuan,so dieorg mmg suka bila kmi(me,elya & swee)join so dpt rmaikn players perempuan dieorg..bdk2 sapu agak ok sbb peramah..antra bdk yg sy plg suka adlh Reza,Black dan ET sbb dieorg ade ajar dan tegur sy mcm mana nk main frisbee dgn better..Aiman pun ok sbb dia ade ajar dan lyn sy main blng2 disc tu..Boy pun ok sbb tegur & explain dgn cara yg baik..waktu main game,sy suka Adam sbb dia akn passing disc pda sapa2 je yg free dan x bias waktu main (Reza & ET pun ok gak sbb akn passing disc kt sy klau ade peluang)..Aina,Syida & Nina sgt baik & peramah..dieorg je la girls kt dlm SAPU yg ktorg blh ckp2..yg lain sy x blh comment sgt sbb sy blm btul2 team ngan dieorg atau btul2 diajar oleh dieorg..sy suka bila dieorg wat thrill,walaupun thrill tu mmg giler dan memenatkn,tp ia mengajar sy utk lbh alert & kuatkn sy secara mentally & physically..

this is the bad side lak..selain dr apa yg sy citer sblm ni,sy x suka SAPU sbb dieorg mcm pergunakn ktorg..dieorg train ktorg sbb nk ckupkn girls utk msk tournament..target dieorg hnya utk mng kt dlm tournment,so elements of fun kt dlm frisbee dh cam hilang..Yes,target utk menang tournemant mmg sgt2 bgs,blh bakar semangat players utk train lg..tp bila dh terlalu obses dgn winning smpai feeling players x jaga,tu sgt la x bgs..kta newbies,for me,its ok klau kta klah waktu dlm tournament as long as team spirit kta kuat..x de org yg trus berlari tanpa merangkak dulu,x de org prnh try dan terus berjaya..the same concept here..biar la kta merangkak dulu,biarla kta kalah dulu,so kta tau salah kta,apa yg perlu dibetulkn dan kta pasti akn berjaya satu ari nanti klau kta ada attitude yg btul..jgn mng awal2,tp nanti,bila players dh fed up dgn team,kta jd mkin teruk..biar teruk dulu,lps tu hebat..u need to motivate ur players,bknnye maki-hamun bila dieorg wat salah..btulkn salah dieorg,ajar dieorg dgn cara yg baik..jgn jadi bias,treat sume org dgn sama rata,bg sume org peluang utk try main,walupun dieorg x hebat,at least dieorg dpt exposure lwn dgn team lain..kukuhkn team spirit antara players SAPU,jgn la nk gaduh psl bnda kecik & jgn salahkn org lain klau kalah..bila kta fight,kta fight sbgai 1 team,jd bila menang atau kalah,kta ptut terima kemenangan atau kekalahan tu sbgai 1 team..klau kta kalah,slahkn diri sndiri dahulu,jgn sesekali tunding jari & letak kesalahan tu pada org lain..bila kta mng,jgn lak bngga diri kata diri kta yg bwk kemenangan pd team tu,sbb tnpa bantuan org lain,kta x kn dpt score & team kta x kn mng..klau ade x puas hati antara teammates,terus-terang dgn mereka,just be honest,x yah la ckp belakang atau main perli-perli,amalan tu sgt x sihat..sy x suka bila korunk main dgn muka stress..mungkin korunk ckp korunk serious main,x mcm sy yg asyik gelak2 waktu main..tp there is difference between serious and stress..bila stress,muka akn nmpk tense sgt bila main & cpt je kta akn mengamuk kt org lain bila ade something x jd..tp bila kta serious waktu main,muka kta x kn nmpk tense sgt dan kta akn lebih tenang bila ade something x menjadi dan jdkn masalah tu sbgai point utk try harder..satu lg,jgn terlalu ego dgn diri sndiri atau org lain sbb ego x kn bwk kta kemana-mana..utk si lelaki,tlg la la jd real gentlemen dan tlg respect perempuan sikit..klau kt dlm game korunk nk lyn ktorg ngan kasar x pe,tp bila kt luar tlg respect kmi,esp psl asap smoking tu(ye,sy mmg pntngkn lelaki gentlemen)..

dear teammates,kta sume ade kekurangan & kelebihan masing2 dlm frisbee ni..sy x nafikn korunk mmg hebat compare ngan sy yg agak teruk ni..tp sy x suka bila korunk lbh pentingkn kemenangan dlm tournament dari perasaan org lain..sy x mntak korunk sembah sy,tp tlg respect sy,tgur sy dgn cara baik klau sy wat salah,x perlu maki-hamun atau ckp blakang..bg sy peluang utk try,utk buktikan sy blh wat..winning is imprortant as well as team spirit..and frisbee should be fun,we should enjoy every minute of it,not play it with a tense and stressfull face..kta suma (termasuk sy) perlu betulkn attitude kta,bru la kta akn btul2 berjaya..bila attitude kta btul,walau seteruk mana situasi tu pun,kta psti dpt overcome & lawan pasti akn respect kta..biar kita kalah bermaruah,jgn menang tnpa maruah..we should treat others the way we want to be treated..

sorry guys klau entry ni ade sakitkn hati korunk..sume ni iklas dr hati sy sbb sy pun nk yg terbaek utk SAPU mcm korunk gak..i love u guys,i want to play frisbee with you guys,i wan to win tournament with SAPU but first thing i need to do is get rid all my negative feelings towards u guys..i cuba utk buang feelings negative ni,tp korunk pun try la utk berubah jd lbh baik..team spirit should be more important than anything else..i'm going to commit to SAPU but dont expect me to give my full commitment because i still have studies and family which also need my time..i promise i akn train harder & tingkatkn stamina i..hopefully SAPU will be suceed someday with a good attitude.. <3<3<3

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Frisbee tounament

Date:19th March 2011
Venue:Padang Majlis Perbandaran Nilai
Event:INTI Open

19 March lps,sy g tournament frisee kt nilai..tournament tu INTI college yg anjurkn..ni tournament frisbee pertama sy..walaupun sy main kjap je utk last game ktorg,tp ok la sbb blh rasa suasana lwn team lain..selalunyer main pickup ngan bdk SAPU atau SaTe atau AUR je..kali ni sy lwn team keelyyflyer(x tau eja nama team dieorg)..disebabkn paksa diri main game tu,lutut sy jd mkin bengkak dan sakit..jln dh mcm org handicapped..smpai ari ni lutut dh betul2 sembuh but its getting better la..

tournament tu something yg baru utk sy..selama ni sy x prnh g tournament frisbee..tgk tournament pun x prnh,apatah lg main..selama ni g piuckup je,tupun pickup SaTe atau SAPU je..overall tournament tu best kecuali masalah dalaman SAPU..(oh,lupa nk ckp,sy adlh team SAPU & sy sgt baru dlm team ni,x knl sgt org2 dlm team ni kecuali Aiman)..seriusly,sy x de la sehaluan ngan SAPU sbb dieorg sgt suka mencarut & sy x suka tu..satu lg sy x suka adlh Bon..Bon adlh slh sorunk org bsr SAPU,dia suka marah2 org dgn maki-hamun tnpa bgtau apa salah orang tu dan mcm mane nk btulkn salah org tu..dia gak sgt bias,asyik pilih & ajar org yg sememangnya dh terror..so,org x terror mcm sy ni mmg x kn dipandang Bon,mkin dimaki dia adalh..nasi baik team tu ade Reza & ET yg lbh mesra..yg bg peluang kt org baru mcm ktorg,yg ajar ktorg main dgn cara btul,yg tegur ktorg dgn cara yg baik..i prefer kena jerit ngan ET kt atas padang dr kena maki ngan Bon waktu training..sy suka SAPU,sy suka org2 dia,kecuali Bon & part dieorg suka mencarut & x respect pompuan sgt..sy nk main ngan team SAPU lg,tp sy x nk dimaki-hamun(sape nk kn?)..sy lh terima teguran,sy blh org marah sy,tp marah yg bersebab & ajar sy mcm mana nk betulkn salah sy,bkn hnya maki-hamun tnpa btulkn atau ajar saya pape..walaupun Bon x prnh marah sy secara direct,sy terasa bila dia post kt group atau ckp blkang psl org2 x bg commitment..mungkin sy lg terasa bila BOn wat mcm ni..klau dia ckp direct,sy mungkin lg blh terima,IDK,tu sume mungkin..tp sy dh commit sebanyak mana yg sy mampu,i try as hard as u guys,tp dieorg x prnh phm dan dieorg x perlu phm..lutut sy injured waktu thrill ari tu,tp sy paksa gak main utk tournament tu sbb sy commit ngan frisbee dan SAPU..dieorg x tau tu,dieorg x pernah tau..sy x suka approach Bon..dia perlu selidik knp org tu x blh perform,x blh dtg training dan lps tu bru la wat ckp org tu mcm mana..jgn la hentam e org tu x bg commitment padehal dia ada mslh yg mmg x blh nk elak..grow up Bon,acts like a men,not a boy..u lg tua dr i,tp act mcm bdk2..i guess i akn stay ngan SAPU pun sbb bdk2 lain,mebe sbb Reza & ET yg bg peluang & ajar i ttng frisbee..tgk la nanti camner..

ok,enough psl masalah dalaman SAPU(ataupun masalah sy xblh terima SAPU)..skang nk citer perkara yg best psl tournament ni..tournament ni mmg la mengalakkan pergaulan bebas lelaki-perepuan sbb kmi main mix,so means 4 boys & 3 girls in 1 team..so,mmg akn ade aksi pelanggaran lelaki-perempuan atau aksi terpelukan..utk girls,mereka akn dilayan mcm lelaki waktu main game ni walaupun pd dasarnya boys akn mark boys & girls akn mark girls,tp bila sume org dh g kejar disc,girls pun kena act mcm boys dh la..tp yg plg best,lps habis lwn between teams,ktorg akn salam2 then wat satu bulatan smbil cheers each other..so,x de la kmi btul2 bermusuh(kecuali ngan team wildcats yg sgt jht sbb main tipu dgn asyik calls foul)..kmi bermush waktu dlm padang,lps tu,kmi kwn semula..semangat frisbee mmg x blh jmpa kt mana2 game lain sbb player yg akn call fouls and decide utk back to thrower atau calls fouls off..referee x diperlukan,sumanyer depedns pda player utk main secara bersih atau kotor (either follow the rules atau main kotor hnya kalahkn team lwn)..lps habis game sume org akn berpesta dgn cara msing2..plg famous kenakan org atau main siram2 air..ari tu ade certain game terpaksa main dlm hujan termsuklah game sy main..waktu game sy kena main,tetiba hujan trun lebat giler,tu yg plg lebat utk ari tu (sblm tu hujan gak tp renyai2 je)..mmg basah kuyup bju sy waktu main tu..rupa sy pun dh mcm org giler duk main lari2 kt atas padang..sy suka spirit frisbee sbb dia mementingkn fun dr winning(SAPU,esp Bon x ikut spirit ni sbb tu mslh ni timbul)..next time,klau dpt,sy nk g tounament mcm ni lg,nk gain experience dan tgk org2 terror main mcm mana..

next entry sy,sy nk comment psl SAPU,iaitu team sy sndiri..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments