Trip to Melaka.


Hai guys..dh lama x update blog ni..ari ni tetiba rase nk update blog ni..skang ni sy tgh cuti sem,mggu ni dh mggu kedua sy cuti..sy xx terperuk je kt rmh utk cuti kali ni sbb sy g bljr driving..dh lama nk bljr,skang bru sempat utk bljr..hehe


Last friday,i went to melaka with my my sis..Elya jmput g open house rmh dia kt melaka & sy pun dh lama x g melaka..so,sy mntk ngan mak nk g melaka,tp kak nurin pulak yg sibuk nk ikut..klau blh,mak nk sruh sume g skali tp abah x nak g..so,only me and my sis je yg g melaka..journey kali ni mmg pelik sbb sy & kak nurin x pernah g mane berdua je(i mean,kuar dr kl)..i can say that this a new experience to both of us because this is the FIRST TIME we went to holiday without our parents..


Jumaat ( 16/10/2009)


Kami naik bas g melaka..dh lame x naik bas,terkenang lak memori waktu kt kulim dulu bila naik bas ramai2 ngan lina ,tuty & wani blk kl/g kulim..pkl 12.20,ktorg smpai kt melaka sentral & trus ambik cab g hotel..lps dh check-in n solat zuhur,kami trus kuar g bndar melaka..hotel tu ngan datarn pahlawan x jauh,blh jln kaki je..first stop utk tgh hari tu adlh McD kt dataran pahlawan utk isi perut sbb dh lapar..then,sy jmpa kak ima & others (kak fik,timah,kak ran) kat McD tu..kak nurin lak kuar ngan member dia..Lps dh kenyang mkn,kami g jln2 kt dlm mall kt datarn pahlawan tu smtara tggu yg lain g solat..Then,kami g naik menara Taming Sari..naik menara tu mmg best sbb naik ngan kwn2 & blh tgh bndr melaka tp yg x bestnyer,sekejap sgt, x puas langsung =[.. lps naik menara Taming Sari tu,ktrorg msing2 blk sbb sume dh penat..kak ima ckp dieorg k g open house sbb tu kena blk awal ckit..sy lak blk smbung tdo kt bilik la..mlm tu,sy & kak nurin kuar blk..mula2 ingat nk g cari mkn,so merayau-rayau laktorg kt bndar melaka tnpa arah tujuan..kami bantai je,ikut suka kaki nk g mane..mlm2 kami sempat g psr mlm kt datarn pahlawan tu..then trus je jln2 kt dpn tu..ntah mcm mane,tetiba ktorg tersampai kt tempat bangunan merah kt bndar melaka tu (lupa la bngunan tu nama ape)..ktorg lepak kt dpn tu sekejap ambil tgk2 bangunan kt situ..dr siang sy nk try naik beca & akhirnya mlm tu bru impian sy t'capai..pak cik beca ktorg ni peramah smpai dia ckp ape pun sy x phm.kak nurin yg byk lyn pak cik ni..pak cik ni bwk ktorg pusing2 bndar melaka utk mlm tu..dia gak yg bwk ktorg pnjat bukit A Famosa tu mlm2 buta..seram giler nk pnjat bukit tu sbb gelap & x de org,seram ngan pak cik tu & ngan bnda2 ngaib!!!tp kami beranikn diri je la sbb x tau bila lg dpt peluang mcm ni..penat naik bukit tu sbb x ckup stamina..malu ngan pak cik tu,dia relax je panjat tgga yg byk tu tp sy blh lak rasa penat..permandangan waktu mlm bndar melaka sgt cantik,pnuh dgn cahaya warna-warni..pak cik tu dh mcm tourist guide,dia yg tunjuk & cerita kt kami psl sejarah bndar melaka & tempat2 kt bndar tu..lbh kurang 10 min gak kt atas tu..kt dlm kubu tu gelap giler sbb x de lampu,x brani sy nk pandang sbb tkut terpandang bnda lain(sy dh la penakut)..ktorg pusing satu kubu tu sblm trun..waktu trun dr bukit tu,blh lak pak cik tu g bwk kami tgk kubur2 lama kt ctu...ntahh le kubur mat salh mane,mebe dutch officer yg mati zaman2 dulu kala kowt..waktu trun dr bukit tu,bru la ktorg jmpa org yg nk naik..tp ade satu pompuan tu sgt brani sbb dia blh naik bukit gelap tu ngan 6 org lelaki lain,ntah ape pom puan tu pkir smpai brani mcm tu..sy doa pompuan tu selamat je la..lps trun dr bukit A Famosa,kami g jln2 dpn Bangunan Melaka Club,tmpat pengistiharan kemerdekaan Tanah Melayu..dlm byk2 bnda kt situ,pk cik tu blh tunjukkn kt ktorg tempat isi minyak keta yg dia pamer..sy x tau knp pak cik tu mnat ngan keta putih tu,mebe sbb tmpat isi minyak dia unik & lain dr keta skang(tmpat isi minyak dia kt bhgian lampu kt blakang)..then,kami truskn journey berbeca ke tebing sungai melaka..kami jln2 kt tebing tu je smbil tgk2 org kt situ..lain kali klau dtg lg,sy nk try naik cruise kt sungai tu lak...lps pnt jln kt tebing tu,pak cik tu g htr kami kt dataran pahlawan utk ktorg cari mkn kt situ & berakhir la tour berbeca kami bersama-sama pakcik tourist gide tu..sblm tggalkn ktrog,mcm2 pak cik tu sempat pesan, sruh ktrog jg diri la,jgn lyn org kt tepi jln tu la,jln meredah arus la & mcm2 la..Pak cik beca tu mmg sgt baik & kami doa dia sntiasa dpt rezeki yg murah..time kasih pak cik sbb bwk kami pusing2!!!kami pusing2 jap kt tmpat pakcik tu drop kami utk cari mkn tp x de satu pun yg best,so kmi trus blk hotel & tdo dgn kaki yg sakit sbb seharian berjln...mlm tu sy agak x blh tdo,tp akhir skali terlelap gak...


Sabtu ( 17/10/2009)


Ari kedua kami kt sna x de sgt bnda yg terjadi..pkul 11,elya dtg ambik sy kt hotel utk g raye rmh dia..kak nurin lak x abis2 kuar ngan member dia tu..ari kedua tu mmg duk beraya kt rmh elya je..sy tetamu pertama smpai open house dia tp x tau la tetamu ke brp yg blk..kak ima n others smpai sekejap lps tu..ktorg abiskn masa ngan borak & melantak mknn kt ctu..adebyk mknn yg sedap2,yg plg sy suka adlh nasi minyak,ayam masak merah & kuah kurma daging..Thx elya jmput kami g open house!!!aril & kwn dia pun ada dtg open house tu...pkul 4 ptg,bru elya htr kami sume g melaka sentral..bayangkn bape lame sy kt rmh elya,malu lak sbb g open house rmh org lame2..nasib baik kak nurin dh smpai dulu kt sna,so dia tlg belikn tiket utk kami sume..sy,kak nurin,kak fik & timah naik bas sama utk blk kl..kami smpai kl pkl 7 ptg..kali ni,sy x beli pape souvenier pun sape2,hny beli souvenier utk mak (hadiah kt dia sbb lpskn ktorg g melaka) & utk bdk2 kecik tu je.. pengalaman kt melaka sgt best,berbeza dr pengalaman holiday ktorg sblm ni!!!!EVEN BADAN PENAT TP HATI SUKA >.<

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments